Cum iubesti?

Ai gasit persoana potrivita. O iubesti! Te gandesti im fiecare clipa la ea si tot ce iti doresti e sa petreceti cat mai mult timp impreuna. Simti ca viata e frumoasa, ca oamenii sunt draguti, ca timpul sta in loc. Sunt multe moduri de a iubi pe cineva. Aproape fiecare din noi isi dezvolta propriul stil de a iubi. De multe ori nu putem sa delimitam exact sentimentele pentru o persoana; nu stim daca o iubim, ne atrage personalitatea ei sau ni se pare interesanta. Este un sistem complex de emotii pe care le dezvoltam pentru cineva.

Exista diferite conceptii in ceea ce priveste clasificarea iubirii. Iata cateva dintre ele. A place si a iubi sunt doua sentimente care exprima atitudinea pozitiva a unei persoane fata de o alta. Sunt doua sentimente care dau nastere unor emotii asemanatoare.

Insa, iubirea se deosebeste prin diferite trasaturi. Dragostea este un sistem complex de sentimente: atasamentul fata de cineva, sentimentul de ocrotire,dorinta de intimitate. Atasamentul este o afectiune puternica pentru cineva, manifestarea dorintei de a petrece timpul in prezenta persoanei respective, de a fi inteles si apreciat, de a i se acorda atentie. A tine la cineva implica dorinta de sacrificiu pentru binele persoanei de langa tine, dorinta de indeplinire a dorintelor celuilalt.

Intimitatea este legatura puternica, fizica si psihica, intre doi oameni care nutresc sentimente reciproce de dorinta si afectiune. Ceea ce face diferenta intre a placea si a iubi pe cineva este calitatea de a evalua o persoana. De obicei, evaluam indivizii care ne plac pentru a gasi asemanari in ceea ce priveste modul in care se comporta, modul in care gandesc, nivelul educatiei, principiile morale care le guverneaza existenta.
Daca aceste trasaturi se regasesc in caracterul si personalitatea noastra atunci ne manifestam atitudinea pozitiva care se defineste prin „a placea”. In psihologie, aceste doua notiuni sunt delimitate si masurate diferit. Atunci cand iubim pe cineva, ii toleram acestuia defectele sau incercam sa i le corectam. De multe ori, chiar si acestea ne atrag de persoana pe care o iubim. Iubirea armonioasa sau pasionata poate fi traita in diferite moduri. Oamenii iubesc cu pasiune o fiinta umana sau impartasesc o dragoste armoniasa, profunda si subtila. Pasiunea se manifesta printr-o dorinta continua si puternica de a avea o relatie de intimitate cu cel de langa tine, de a iti impartasi sentimentele prin gesturi. Se crede ca aceasta atractie greu de controlat, ce inluenteaza organismul, atat la nivel fizic cat si psihic, are consecinte pozitive asupra fiintei umane. Atunci cand sentimentul nu este impartasit ambii parteneri au de suferit.

O iubire caracterizata prin armonie se defineste printr-o atractie profunda pentru celalalt dar se manifesta printr-o atitudine calma, gesturi suave, protectoare. Partenerii isi stimuleaza reciproc comportamentele si pun accent pe uniunea sufleteasca, pe cunoastere, pe impartasirea sentimentelor. Ideala este o imbinare a acestor doua tipuri de iubire, un echilibru intre experimentarea psihica si fizica a sentimentelor, o contopire perfecta a dorintelor si gandurilor.

Iubirea ca un curcubeu poate fi asemanata unor culori. Astfel, pot fi definite trei tipuri de iubire primare, si prin combinarea lor iau nastere altele. Iubirea fata de un ideal, iubirea ca un joc si iubirea vazuta ca prietenie sunt stilurile principale. Tipurile secundare provin din combinarea doua cate doua a primelor trei si prezinta caracteristici ce difera in functie de natura elementelor constituente.Identificam astfel: iubirea obsesiva, rezultata din iubirea-joc si iubirea-ideal, iubirea pragmatica si rationala, iubirea altruista. Este usor de inteles ca, prin combinarea acestora, iau nastere multe alte stiluri. Asemeni posibilitatii de construire a nuantelor din culorile primare si iubirea poate sa fie un rezultat a diferitelor moduri de manifestare a sentimentelor. Iubirea ca sistem de trei componente este un sistem format din trei componente majore: pasiunea, intimitatea si angajamentul. Intimitatea presupune descoperirea reciproca a sinelui prin impartasirea emotiilor, a trairilor si a dorintelor.

Pasiunea implica manifestrea atractiei erotice prin gesturi si cuvinte.Amgajamentul este hotararea de a avea un singur partener si de a construi impreuna cu acesta o relatie de lunga durata bazata pe intelegere, comunicare, sinceritate si respect. Cand toate aceste componente se imbina, se naste echilibrul, iubirea completa, perfecta, indestructibila. Destul de putini oameni traiesc o astfel de iubire; cei mai multi se limiteaza doar la doua sau chiar un aspect al acesteia.

Iubirea romantica se caracterizeaza prin pasiune si intimitate ridicate dar prin neasumarea angajamentelor; trasaturile opuse sunt cele specifice iubirii armonioase. Iubirea inflacarata presupune o pasiune puternica dar lipsa impartasirii sentimentelor; in opozitie cu ea se afla iubirea ca o armonie. Exista iubire lipsita de intimitate si care presupune doar convietuire si pasiune; contrara ei este dragostea in intimitate. Lipsa tuturor acestor componente inseamna lipsa iubirii.

De-a lungul vietii fiecare componenta a iubirii se transforma. Astfel, pasiunea scade o data cu trecerea timpului. Pe masura ce partenerii petrec tot mai mult timp impreuna, pasiunea acestora scade inca creste nivelul de intimitate. Comunicarea sentimentelor, a dorintelor si cunoasterea devine o cerinta primordiala. Pentru ca doi oameni sa impartaseasca o iubire perfecta trebuie sa ajusteze dorintele individuale la un model care sa ii multumeasca pe amandoi.

Reclame
Published in: on 21 martie 2010 at 00:28  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dreamerbsbfan.wordpress.com/2010/03/21/cum-iubesti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 comentariiLasă un comentariu

 1. Daca stau bine sa ma gandesc, persoanele care se vad zi de zi si foarte mult(inainte de varsta 30 de ani) se plitisesc de acea persoana. Cu cat inainteaza in varsta cu atat devine mai statornic dar totusi pana pe la 30 de ani statornicia este doar o fatada este acceptata totusi si varsta de 25 de ani in fine aceasta este parerea mea

 2. Superb,imi place ce scrii tu,prietene,cine citeste trebuie sa si auda….sper ca intelegi ce spun….este de 10+….

 3. – Ganduri despre iubire – Don Miguel Ruiz
  fragment din cartea Arta de a iubi de Don Miguel Ruiz

  Arta iubirii incepe cu noi insine. Primul pas consta in a deveni constienti, in a intelege adevarul potrivit caruia fiecare om isi viseaza propriul vis. Cine intelege acest lucru devine responsabil pentru partea sa din relatie, adica pentru el insusi. Stiind ca este responsabil pentru partea sa de relatie, el o poate controla cu usurinta. Nu are insa nici un rost sa incerce sa controleze si cealalta jumatate a relatiei. Daca il/o respectam cu adevarat, noi vom intelege ca partenerul nostru/partenera noastra, sau prietenul, fiul, mama, toti sunt pe deplin responsabili pentru jumatatea lor de relatie. Daca vom sti sa respectam cealalta jumatate, relatia noastra nu va fi niciodata caracterizata de conflicte. Noi nu vom avea nicodata parte de razboi in familie sau in cuplu.

  Mai departe, daca intelegem ce inseamna iubirea sau ce inseamna teama, putem deveni constienti de modul in care ne comunicam visul altor persoane. Calitatea comunicarii noastre depinde de optiunile pe care le facem in fiecare moment, de racordarea ccealaltaorpului nostru emotional la vibratia iubirii sau la vibratia fricii. Chiar daca ne aflam pe calea fricii, noi putem sa schimbam vibratia pe cea a iubirii. Este o optiune personala. Constientizarea caii pe care ne aflam poate schimba totul.

  In sfarsit, daca intelegem faptul ca nimeni altcineva nu ne poate face sa fim fericiti decat noi insine, si ca aceasta fericire este rezultatul iubirii care emana din fiinta noastra, vom putea atinge maiestria in cea mai mare arta, Arta Iubirii.

  Noi putem vorbi desrep iubire si putem scrie o mie de carti despre ea, dar iubirea difera pemtru fiecare om in parte, caci ea trebuie mai intai experimentata. Iubirea nu este un concept, este o stare de fapt, o modalitate de a actiona. Singura cale de a atinge starea de fericire este iubirea in actiune. Singura cale care conduce la suferinta este teama in actiune

  Singura cale prin care putem atinge maiestria in iubire este sa practicam iubirea. Nu este nevoie sa o justificam sau sa o explicam; este suficient doar sa o practicam.

  Dragostea seamănă atât de bine cu lipsa ei încât uneori se confundă. Foarte adevărat. Viaţa este o poveste de dragoste. O poveste care se desfăşoară în toiul unei bătalii pe viaţă şi pe moarte. De ce? Pentru că trăim într-o lume a iluziei, a amăgirii şi a simulacrului. Într-o lume făcută din societăţi mutinaţionale care susţin că ne vor fericirea, dar de fapt ne duc cu preşul. Suntem înglodaţi în datorii şi, când apar probleme financiare, aceste societăţi se spală pe mâini. Aceasta este lumea în care trăim. Atunci, ne întrebăm, unde sunt valorile noastre? Unde este dragostea si iubirea din sufletele noastre? În cei de langa noi, în valori materiale?

  E greu. E foarte greu. Suntem o mare de oameni pe această mică planetă. Un grup de rude apropiate. Într-adevar o familie dificilă. Fiecare dintre noi visăm să fim iubiţi într-un anume fel. Visăm la o iubire romantică, la o poveste de iubire cu viaţa. Aşa suntem construiţi. Însă confundăm iubirea cu dependenţa de celalalt, cu nevoia de a fi susţinut, cu frica de singurătate, cu dorinţa fizică. Femeia devine frumoasă, când ştie că este iubită. Însă frumuseţea ei a fost mereu prezentă. Singurul lucru care s-a schimbat a fost că adevarata ei frumuseţe s-a eliberat prin puterea iubirii care i-a trezit inima la viaţă. De multe ori asistăm la aceasta transfigurare. Însă luminozitatea înfăţişării ei dispare la fel de uşor cum s-a aprins sau cum ai stinge o lumină inutilă.

  Dragii mei, izvorul oricarei poveşti de dragoste este iubirea. Dragostea, frumuseţea, aventura, intimitatea, numai ele sunt cu adevărat importante. Dar trebuie să luptăm ca să le câştigăm, după cum trebuie să luptăm ca să le păstrăm. Practic medicina de 30 de ani şi am prescris multe reţete, dar, în acest timp am învăţat că cel mai bun medicament este iubirea. Şi dacă nu funcţionează…? Dublează doza. Dacă dragostea celui de lângă noi s-a tranformat în ceva platonic, în ceva fără sens, să fim noi cei care să găsim în fiecare zi un lucru bun în persoana cu care trăim. Să avem tăria să ne privim adevărata faţă, să ne cunoaştem mai bine, să fim mai sinceri, în primul rând, cu noi înşine, să iubim şi să uităm de toate celelalte lucruri care ne enervează sau ne rănesc. Ia-o încet. Pas cu pas. Şi dacă celălalt nu vrea sau nu poate sau nu ştie cum să reaprindă focul iubirii dintre voi, încearcă tu s-o faci.

  Iubirea e singurul lucru real din viaţa noastră.
  Mai real decât realitatea însăşi.

  Iti recomannd cateva piese de dragoste,care spun cam tot despre dragoste si atunci,cand iubesti…

 4. ai ales sa scrii despre un subiect foarte complex si…felicitari, ai reusit sa atingi toate punctele esentiale!
  cred ca de-a lungul unei relatii poti sa iubesti in mai multe feluri…important este ca cel de langa tine, cat si tu, sa va simtiti impliniti…
  iubiea, sub toate aspectele ei este importanta… iubirea e totul…

 5. asa este …totusi fiecare dorim sa fim iubiti cu adevarat…sentimentul sa fie reciproc…pt ca numai intro iubire adevarata poti sa te simti implinit si fericit…in altfel de iubire probabil doar traiesti si atat,,,pana la fericire mai e…parerea mea…sper sa avem parte si sa cunoastem sentimentul cu adevarat..

 6. in ziua de azi nu se gasesc sentimente cu adevarat

 7. Iti multumesc pentru invitatia de a vizualiza acest loc’sor al tau …! imi place ceea ce transpui aici …! e util pentru cine poate sa inteleaga ceea ce vrei sa exprimi!!!E util mai ales pentru cei care au iubit macar o data in viata … cat si pentru cei care au fost deceptionati in dragoste!!!Si eu sunt o persoana care a simtit aceste doua sentimente …
  Concluzia :
  1.Chiar daca o persoana nu te iubeste cum vrei tu … asta nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul!!!
  2.Glumeste in iubire…dar nu iubi in gluma!!!
  3.Adevaratul anotimp al iubirii e atunci cand credem ca numai noi putem iubi, ca nimeni n-ar fi putut vreodata iubi astfel inaintea noastra si nimeni nu va mai iubi la fel dupa noi.
  Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare.
  Si … atata timp cat nu incetezi sa urci, treptele nu se vor termina; sub pasii tai care urca, ele se vor inmulti la nesfarsit.IUBITI-VA MULT!!!

 8. Ce frumos le spui tu pe toate dragul meu Emin,as vrea ca si alti barbati sa gandeasca ca tine….tu oricum pentru mine esti deosebit si UNICAT!!!!…..SA FII IUBIT DRAGUL MEU PRIETEN!!!!!(PENTRU CA TU MERITI)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: