Fericirea

Este posibila fericirea ?
Putem noi sa jungem la acea multumire a dorintelor si realizare a scopurilor
noastre in viata ?
Suntem cu adevarat fericiti ?
Aceste intrebari au fost, sunt si vor fi atat timp cat va dainui omenirea , iar raspunsurile vor fi variate, unele in contradictie cu celelalte, unele in completarea altora. Si totdeauna va mai fi ceva de spus, pentru ca sufletul omului doreste fericirea .
Nu cred ca exista o definitie unica a fericirii, sau un singur criteriu de determinare a fericirii, caci sufletul omenesc e complicat si variabil de la individ la individ.

Adevarata fericire pentru omul evoluat consta in atingerea unui grad superior de perfectionare a constiintei, de imbogatire spirituala, de realizare a idealurilor vieti umane.

Toti oameni au dreptul la fericire.

Fericirea insa nu este deloc un dar venit de undeva si nici nu trebuie confundata cu o simpla tacere. Fericirea este lupta, cucerire, victorie asupra noastra insine ca si asupra naturii.
Si, fara indoiala, nu-i deloc usoara cucerirea, pentru ca, in complexitatea de avalanse de sentimente si ganduri, efortul, forta morala ocupa un loc foarte important. Dar, nu va speriati. Drumul victoriei este accesibil oricarui om in parte, daca este inarmat cu invincibila arma a umanitatii, a caracterului ferm, a iubirii adevarate si, mai ales, daca stie si poate sa discearna intre adevarata si falsa fericire. Dragostea este o scoala a cunoasterii temperamentului uman. Sub acest raport ea da o satisfactie imensa, care sustine edificiul singular al fericirii.

O floare daruita iubitei inseamna o emotie in plus, un semn al daruirii, un gand nou, un gand bun, o nazuinta luminoasa, este jocul viu cu care se hraneste dragostea noastra. Forta sufleteasca pe care o declanseaza dragostea reliefeaza si amplifica trasaturile de caracter ale individului: cinstea, justetea, puterea vointei, bunatatea, amabilitatea, simpatia si dragostea pentru oameni in general.

Asa cum spunea filosoful Petre Andrei : Ceea ce provoaca fericirea unuia nu este uneori pentru altul nici macar un motiv de multumire trecatoare, ceea ce descreteste o frunte si inveseleste un chip poate produce altcuiva durere, caci un soare ce rasare intr-o parte, apune in partea cealalta  .
Toti oamenii tind catre fericire, dar nu toti o concep la fel, de unde rezulta multimea teoriilor filosofice asupra fericirii.
Sub aspectul subiectiv, fericirea poate fi studiata si sub o forma mai generala, mai obiectiva. Caci fericirea adevarata presupune o constiinta de sine dezvoltata care sintetizeaza datoria morala sociala cu aspiratia catre fericire .A vorbi despre fericire inseamna a predica, a arata, unde si cum se poate gasi ea.
Filosofii din antichitate au considerat fericirea ca un fenomen individual si dependent numai de individ, pe cand in timpurile mai noi s-a pus fericirea in legatura cu societatea.
Aristotel a facut din fericire continutul binelui moral.
Platon credea ca fericirea e numai placerea purificata prin inteligenta.
Kant considera fericirea ca fiind un ideal. Dar prin aceasta nu înţelegea că era de neatins, ci, mai degrabă că noi nu suntem în măsură să judecăm ce ar trebui să facă oricare om ca să fie fericit. Reţeta fericirii este alta la fiecare. Sunt persoane fericite de averea pe care au acumulat-o în timp; altele consideră că a fi fericit înseamnă a avea prieteni, a fi sănătos, a fi apreciat şi stimat; altele sunt fericite ştiindu-se iubite de cineva sau numai ştiind că persoana iubită există acolo undeva şi respiră acelaşi aer. Există oameni care îşi �fabrică� un paradis numai al lor în care să se simtă fericiţi. Dar ce s-ar întâmpla dacă acest paradis ar exista undeva pe Pământ?
La începuturile lumii a existat. Şi ce s-a întâmplat?! L-am pierdut. De ce? Pentru că omul nu este făcut să locuiască în paradis. Cum pune piciorul acolo distruge. Omul nu poate decât să tindă către absolut, către perfecţiune, purtându-şi povara de a şti că, în această viaţă, nu va ajunge niciodată acolo.
Fericirea adevarata nu e izvorata dintr-un singur fenomen psihic, ci din echilibrul sufletesc perfect, din abordarea tuturor celor 3 fenomene fundamentale psihice: afectivitate , intelect, voluntarism. Aceste 3 fenomene reprezinta directia subiectivista, care deduce fericirea numai din sufletul omenesc.Izvorul fericirii este concordanta sufletului cu sine insusi si cu mediul moral-social. Deci, se impune un echilibru psihic si sufletesc, si o adaptare la mediul socio-moral,o prelucrare a materialului, a conceptelor morale izvorate din societate.
Nu se poate vorbi despre fericire dacat atunci cand exista armonie intre facultatile psihice si echilibrul sufletesc. Inteligenta, prin cunoastere , ne face sa ne ridicam deasupra durerii, sa-i cautam cauzele, sa o intelegem si intelegerea durerii inseamna micsorarea, daca nu disparitia
ei.


Reclame
Published in: on 26 octombrie 2009 at 00:51  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dreamerbsbfan.wordpress.com/2009/10/26/fericirea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

 1. Foarte frumos spus…fericirea e un dar pe care ni-l facem singuri daca suntem destul de inteligenti sa pretuim ce avem. Fericirea e o stare de spirit care te inalta, care iti da aripi…

 2. daca nu sti ce e tristetea,nu cunosti fericirea…trebuie doar sa ai taria de a nu-ti pierde cumpatul pentru cei ce nu respecta regulile tale..si atunci poti trai fericit

 3. „Fericirea e o stare de spirit care te inalta, care iti da aripi…” Si RED BULL face la fel 😀 Just kidding.

  E foarte greu sa-ti mai gasesti fericirea in momentul asta de criza financiara si criza psihica. Grijile te coplesesc si uiti sa te bucuri de chestiile mici in viata. Lupta de zi cu zi te face sa fisperi si sa ajugi la opusul fericirii.

  Fericiria nu este in momentul de fata decat un concept mizerabil la care tu astpiri dar … speri degeaba. Multi cred ca fericirea consta in bani… Ete le-a dat Dumnezeu bani si ei s-au apucat de droguri si au crapat sau au gonit cu 200 km/h si s-au multa de un copac. Altii cred ca fericirea si-o poate gasi intr-o femeie… si daca are noroc si-o poate gasi acolo … dar cum majoritatea femeilor sunt curve … nu prea vad cum ai putea sa faci chestia asta.

  Asa ca trebuie sa ne gandim … oare mai stim ce inseamna cu adevarat fericirea? Sau doar ii dam definitii elaborioase?

  3. Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor.
  4. Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia.
  5. Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul.
  6. Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate, ca aceia se vor satura.
  7. Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui.
  8. Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.
  9. Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
  10. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor.
  11. Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea.

  Oare asa sa fie,cum zice Biblia?

 4. Ce-as putea sa zic?…imi vin in minte doar cateva versuri din N. Stanescu:D : „Du-ma fericire in sus si izbeste-mi/ Tampla de stele, pana cand/ Lumea mea prelunga si in nesfarsire/ Se face coloana sau altceva/ Mult mai inalt si mult mai curand”….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: