Mintea ranita

Poate ca nu v-ati gandit niciodata la acest lucru, dar pe un nivel sau altul suntem cu totii maestri. Suntem maestrii pentru ca avem puterea de a crea si de a ne conduce propriile vieti asa cum dorim. Noi ne cream pe noi insine si devenim cei care credem ca suntem.Chiar daca semanam cu unii sau cu altii, nu exista totusi nimeni in intreaga lume care sa isi traiasca viata exact la fel ca noi. Aunci cand suntem copii si cineva ne creeaza probleme, noi ne suparam pe el sau pe ea. Intr-un fel sau altul, mânia noastra face ca problema sa dispara,cand situatia se repeta, noi stim deja cum trebuie sa reactionam  prin mânie  petru ca problema sa dispara. Si astfel, noi continuam sa practicam arta mâniei, pana cand devenim adevarati maestri ai ei. Noi invatam sa devenim maestri ai geloziei, ai tristetii, ai lipsei de incredere in sine.Felul in care gandim, in care simtim si in care actionam devin atat de rutiniere incat nu mai avem nevoie sa fim atenti la ceea ce facem,comportamentul nostru devine un tipar.

Cand teama devine prea mare, mintea rationala incepe sa clacheze si nu mai suporta toate aceste rani cu otrava care le macina.Oamenii traiesc cu teama continua de a nu fi raniti, iar acest lucru creeaza o drama uriasa, pe care o regasim oriunde ne-am afla. Felul in care comunicam unii cu ceilalti este atat de dureros din punct de vedere emotional incat fara nici un motiv aparent noi ne infuriem, ne intristam, devenim gelosi sau invidiosi.

Atunci cand un barbat intalneste o femeie, el isi creeaza o anumita imagine despre ea din perspectiva lui, in timp ce femeia isi creeaza o anumita imagine despre barbat din perspectiva ei. Apoi, barbatul incearca sa incadreze femeia in imaginea pe care si-a facut-o despre ea, iar femeia incearca sa-l incadreze pe barbat in imaginea pe care si-a facut-o despre el. Iata asadar ca avem de-a face nu cu patru, ci cu sase imagini. Nu este de mirare ca in cupluri exista atatea minciuni, chiar daca partenerii nu-si dau intotdeauna seama de faptul ca se mint reciproc.Relatia lor este bazata pe teama; temelia ei este minciuna. Ar fi si greu sa aiba la baza adevarul, caci mintile lor sunt invaluite in ceata.

Sa luam exemplul unui adolescent care pretinde ca este foarte inteligent. El participa la scoala la un seminar, iar un coleg mai destept sau mai bine pregatit decat el castiga dezbaterea si il face sa para ridicol in ochii celorlalti. Evident, adolescentul va incerca sa isi justifice imaginea in ochii celor apropriati. El le va face mici favoruri, incercand sa-si salveze astfel imaginea, desi stie perfect ca minte. In schimb, cand ajunge acasa si se trezeste singur in fata oglinzii, el izbugneste si sparge oglinda. Simte ca se uraste, ca el este un prost, ca este cel mai rau dintre toti.

Noi simtim nevoia sa auzim opiniile celorlalti tocmai pentru ca suntem imblanziti si putem fi manipulati in functie de aceste opinii. De aceea, noi cautam in permanenta recunoasterea din partea altor persoane. Simtim nevoia sa fim acceptati de catre Visul exterior, prin intermediul altor persoane. Asa se explica de ce adolescentii beau alcool, iau droguri sau incep sa fumeze; nu pentru ca si-ar dori cu adevarat sa faca aceste lucruri, ci numai petru a fi acceptati de catre alte persoane  pentru a intra in gasca lor.

Atat de multi oameni sufera din cauza acestor imagini false pe care incearca sa le proiecteze despre sine.Ei pretind ca inseamna ceva foarte important, dar in sinea lor cred ca nu inseamna nimic, si isi dau atata osteneala sa insemne cava in aceasta societate a Visului, sa fie recunoscuti si aprobati de ceilalti.Ei incearca sa fie importanti, faimosi, puternici, bogati, sa fie niste invingatori, sa isi exprime visul personal si sa isi impuna acest vis in fata celor din jurul lor. De ce? Deoarece ei cred ca Visul este real si il iau foarte in serios.

Reclame
Published in: on 12 iulie 2009 at 18:50  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://dreamerbsbfan.wordpress.com/2009/07/12/mintea-ranita/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: