Eminescu – 120 de ani

Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani sau Ipoteşti – d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dãruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în sedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Cine nu a auzit de Scrisoarea a III-a, Luceafarul, Epigonii, La steaua? Toata lumea a auzit macar odata in viata lui de Eminescu! A scris cele mai frumoase poezii de dragoste dedicate iubitei lui, Veronica Micle.  De exemplu, în ciorna scrisorii de condoleanţe la moartea lui Ştefan Micle, el scrie: „viaţa mea, ciudată şi azi şi neexplicabilă pentru toţi cunoscuţii mei, nu are nici un înţeles fără tine”. Sau în poezia Lumea îmi părea o cifră mărturiseşte că până când a întâlnit-o „n-aveam scop în astă lume, nici aveam ce să trăiesc”, pentru ca după aceea „începusem s-am în lume ceva ce plătea mai mult decât lumea”. O minunatie … sa stai si sa te pierzi in lumea lui Eminescu … Versuri peste vesrusi iti inunda inima si te face sa visezi la o lume fantastica unde omul poate comunica cu natura, Ce frumos era în crânguri, Când cu ea m-am prins covaras!O poveste încântata Care azi e-ntunecata…De-unde esti revino iarasi, Sa fim singuri!.

Intr-o societate in care se pare ca totul merge cu viteza a 5-a nu prea mai avem timpul necesar pentru a ne opri si a privi minatiile din jur, pentru a putea aprecia cu adevarat persoana de langa noi Un chip de-a pururi adorat  Cum nu mai au perechi Acele zâne ce strabat Din timpurile vechi. Acum tot ce putem face este sa ne oprim 5 minute din rutina vietii, si sa traim pentru o clipa in pielea lui Eminescu prin trairile si sentimentele ascunse in spatele cuvintelor din opere!

120 de ani de la moartea lui Eminescu … 120 de ani de cand lumea a pierdut adevaratul luceafar!


Reclame
Published in: on 14 iunie 2009 at 19:55  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dreamerbsbfan.wordpress.com/2009/06/14/eminescu-%e2%80%93-120-de-ani/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Cand spui dragoste, iubire,visare, femeie, mangaiere, spui EMINESCU…..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: